Završna konferencija projekta „Zaželi“ – Aktivne u zajednici – faza III

ZAŽELI

Završna konferencija projekta „Zaželi“ – Aktivne u zajednici – faza III

Dana 09.03.2023. godine u prostorijama Općine Štitar održana je Završna konferencija projekta „Zaželi“ – Aktivne u zajednici – faza III. 

Uz žene zaposlene na projektu konferenciji su nazočili partneri u projektu; predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za socijalni rad Županja, predstavnice stručnog suradnika na projektu – Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, Općinski načelnik Općine Cerna kao i Općinski načelnik Općine Štitar i službenici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Štitar.

Općina Štitar je 28. srpnja 2022. godine potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta „Aktivne u zajednici“ – faza III, čime je započela provedba navedenog projekta u trajanju od 8 mjeseci odnosno od 28. srpnja 2022. godine – 28. ožujka 2023. godine.

Projekt „Aktivne u zajednici“ – faza III financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike bespovratnim sredstvima osiguranim iz državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 741.470,00 kn / 98.409,98 eura (1 euro=7,53450 kn) i intenzitet potpore je 100 %.

Projekt se provodi u suradnji s obveznim partnerima – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Vinkovci, Ispostava Županja te Zavodom za socijalnu skrb Županja.


Tijekom razdoblja provedbe projekta žene iz ciljane skupine su zaposlene na maksimalnih šest mjeseci u svrhu potpore i podrške starijim i/ili nemoćnim osobama odnosno od 01. rujna 2022. godine do 28. veljače 2023. godine te im je u tom razdoblju osigurana sva potrebna oprema i sredstva za rad.

U Općini Štitar u okviru projekta je zaposleno 15 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada (žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanje), a sa ciljem borbe protiv siromaštva i smanjenja nezaposlenosti te prevencije prerane institucionalizacije i poboljšanja kvalitete života krajnjih korisnika, osoba u starijoj životnoj dobi, osoba u nepovoljnom položaju ili osoba sa invaliditetom.

Projektom je planirano uključivanje u projekt minimalno 90 korisnika, ali je zbog velikog interesa taj broj višestruko premašen, te u konačnici žene obavljaju poslove pomoći i podrške za ukupno 127 korisnika.

Provedba projekta je bila vrlo uspješna i za djelatnice na projektu i za naše krajnje korisnike čime je ostvarena višestruka dobrobit projekta; od uključivanja žena u projekt čime se dao doprinos njihovoj integraciji u društvene aktivnosti, do s druge strane povećanja razine kvalitete života krajnjih korisnika i cjelokupnog lokalnog stanovništva.

Nestrpljivo se iščekuje nastavak projekta ovog hvalevrijednog projekta.

Skip to content